FW: [allb-v] 3254/2022 9ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Η Εκπαίδευση και ο ξεριζωμός του Ελληνισμού»

From: allb-v-request@thess.sch.gr [mailto:allb-v-request@thess.sch.gr] On Behalf Of ΔΔΕ ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Sent: Wednesday, February 2, 2022 8:55 AM To: ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ; Αποθήκη βιβλίων ΤΕΕ ΕΠΑΛ ; ΣΔΕ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ; ΣΔΕ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ; ΣΔΕ ΦΥΛΑΚΩΝ ; ΣΔΕ ΝΕΑΠΟΛΗΣ – 1ο ΣΔΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ; ΣΔΕ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ; ΣΔΕ ΦΥΛΑΚΩΝ ; ΕΚΦΕ ΕΥΟΣΜΟΥ ; ΕΚΦΕ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ; 3ο ΓΕΛ ΕΥΟΣΜΟΥ (2ο email) ; ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ; ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ; ΠΛΗΝΕΤ ; ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΥΜΝ. ΔΕΛΑΣΑΛ ; ΙΔΙΩΤ. ΓΕΛ ΔΕΛΑΣΑΛ ; ΓΥΜΝ. & ΓΕΛ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ Cc: ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Subject: [allb-v] 3254/2022 9ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Η Εκπαίδευση και ο ξεριζωμός του Ελληνισμού»

9ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός
«Η Εκπαίδευση και ο ξεριζωμός του Ελληνισμού»
Υπό την αιγίδα
Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Δήμος Καλαμαριάς
Δήμος Παλαιού Φαλήρου
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Γληνού
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συνδιοργανώνουν τον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο:
«Η Εκπαίδευση και ο ξεριζωμός του Ελληνισμού»
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.
Ο 9ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός αφιερώνεται και θέτει ως στόχο την ανάδειξη της ιστορίας της εκπαίδευσης του προσφυγικού ελληνισμού καθώς το έτος 2022 ξεκινάει μια τριετία εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον προσφυγικό ελληνισμό (2022-2024), με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών.
ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Οι μαθητές/τριες καλούνται να προβληματιστούν και να εργαστούν δημιουργικά εμπνεόμενοι και παίρνοντας αφορμή από τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Κέντρο έρευνας και πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι αφηγήσεις και ιστορίες των προσφύγων, αρχεία, φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικό υλικό, λογοτεχνικά βιβλία.
Ειδικότερα θεματικές μπορεί να είναι:
* Η Εκπαίδευση στον Πόντο * Η Εκπαίδευση στη Μικρά Ασία και Κωνσταντινούπολη * Η Εκπαίδευση στην Ομογένεια και στη Διασπορά * Μέθοδοι διδασκαλίας, προγράμματα και βιβλία * Σχολεία, Δάσκαλοι και μαθητές στον ελληνισμό πριν και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή * Καθημερινή ζωή και Παιδική Ηλικία πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή * Ιστορία σχολείων στην Ελλάδα που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα για να στεγάσουν τους μαθητές πρόσφυγες. * Η προσαρμογή των παιδιών -προσφύγων στο ελληνικό σχολείο * Η ιστορία και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, * Η σύνδεση της εκπαίδευσης με σημαντικά ιστορικά γεγονότα
Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν θέματα μικρών ερευνητικών δραστηριοτήτων από τα παιδιά σε ελεύθερο χρόνο έξω από το σχολείο, με την επεξεργασία των στοιχείων μέσα στην τάξη (συνεντεύξεις, βιβλιογραφικές αναζητήσεις, επισκέψεις).
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΗΣ
Τιμητική Επιτροπή Κρίσης
Παντελής Βούλγαρης, Σκηνοθέτης
Αγγελική Βαρελλά, Συγγραφέας
Ιωάννης Δαρδαμανέλης, Δήμαρχος Καλαμαριάς
Γιάννης Φωστηρόπουλος, Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου
Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, ΥΠΠΕΘ
Ευαγγελία Κανταρτζή, Πρόεδρος Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Κώστας Στοφόρος, Συγγραφέας – Δημοσιογράφος – Συνεργάτης Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Άννα Βασιλειάδη, Πρόεδρος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς
Δημήτρης Γουλής, ΕΔΙΠ, Τμήμα Κινηματογράφου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Κώστας Θεριανός , Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου 4ο ΠΕΚΕΣ Αττικής, Μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Γληνού
Γιώτα Σιδερά Χουλιάρα, Διευθύντρια Α/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας
Βασιλική Ιππεκή, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Στόχοι του Διαγωνισμού αυτού είναι:
* Να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων την ιστορία της εκπαίδευσης * Να αναδείξουν την τοπική ιστορία * Να συμμετέχουν ενεργητικά στη διαδικασία της μάθησης * Να εμπλακούν εποικοδομητικά στη διαδικασία του project * Να μάθουν να αξιοποιούν πηγές και προφορικές μαρτυρίες και να τοποθετούνται κριτικά και γόνιμα ως προς αυτές
Στην προσπάθεια αυτή μπορεί να συνεργαστούν με σχετικούς φορείς όπως Γενικά Αρχεία του Κράτους, τοπικούς συλλόγους και φορείς, προσφυγικά σωματεία, Μουσεία. Συστήνεται επίσης η συνεργασία σχολείων με έμφαση σε σχολεία Ελλάδας και Ομογένειας ή και με σχολεία με προσφυγικό παρελθόν.
ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ
1. Εικαστική σύνθεση. Ζωγραφική σύνθεση ή κολάζ πάνω σε χαρτί ή χαρτόνι. 2. Κινηματογραφική αφήγηση – ταινία μικρού μήκους ή Πολυμεσική παρουσίαση (power point) με τη χρήση σταθερών ή κινούμενων εικόνων, μουσικής και ήχου κ.λπ. 3. Για πρώτη φορά καθιερώνεται και διαγωνισμός λογοτεχνικού κειμένου ή δοκιμίου.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
1. Εικαστικά: ελάχιστο μέγεθος ζωγραφικής επιφάνειας 20 εκ. Χ30 εκ. 2. Κινηματογραφική αφήγηση – ταινία μικρού μήκους ή Πολυμεσική παρουσίαση (power point) με τη χρήση σταθερών ή κινούμενων εικόνων, μουσικής και ήχου κ.λπ.
* Το οπτικοακουστικό υλικό θα πρέπει να υποβληθεί σε αρχεία της μορφής mp4, avi, vob, wav, mp3, gif, jpg ανάλογα με το παραδοτέο. * Ελάχιστη χρονική διάρκεια 3΄, μέγιστη χρονική διάρκεια 10΄ και μέγεθος αρχείου έως 1 GB. * Η πρώτη διαφάνεια , θα πρέπει να περιέχει τα λογότυπα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όπως και την αφίσα του Διαγωνισμού σύμφωνα με το πρότυπο που θα βρείτε εδώ.
1. Διηγήματα-δοκίμια
Έως 500 λέξεις σε μορφή word, γραμματοσειρά Τimes Roman, μέγεθος χαρακτήρων 12
Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι είτε πρωτότυπο είτε «ελεύθερο δικαιωμάτων» (ήχος, φωτογραφικά αρχεία κλπ) ή να χρησιμοποιηθεί μετά από σχετική άδεια.
Στο έργο πρέπει να αναφέρονται υποχρεωτικά οι πηγές από τις οποίες αντλήθηκε το υλικό.
Θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση των προσώπων που τυχόν εμφανίζονται στο έργο.
Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων του, καθώς επίσης και τη συγκατάθεση όλων των συμμετεχόντων/εμπλεκομένων (μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων και επιβλεπόντων/ουσών εκπαιδευτικών) για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με τη νομοθεσία για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατά τα αναφερόμενα στο Συνημμένο 2 στην παρούσα.
Οι φορείς έχουν δικαίωμα χρήσης και προβολής των συμμετεχόντων έργων με εξαίρεση την εμπορική τους εκμετάλλευση
ΠΗΓΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ
* Το Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εδώ * Το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ εδώ * Η ιστοσελίδα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και ειδικότερα οι Συλλογές εδώ * Το κανάλι στο YouTube του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με αρχεία από τους 9 Διεθνείς Μαθητικούς Διαγωνισμούς εδώ * Λογοτεχνικά βιβλία
Όροι, προϋποθέσεις
Όλα τα παραδοτέα θα αποσταλούν και με τους δύο παρακάτω τρόπους:
α) ταχυδρομικά σε τρία (3) αντίγραφα στη διεύθυνση του ΕΚΕΔΙΣΥ, Αγίας Φιλοθέης 17 Πλάκα, 10556, Αθήνα
β) ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ekedisy@gmail.com , μαζί με τη φόρμα συμμετοχής η οποία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.ekedisy.gr .
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής για τα παραδοτέα είναι η 31η Μαρτίου 2022
Βραβεία
Τα βραβευμένα έργα θα αναρτηθούν στη σχετική ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης (www.i-create.gr ) και στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΔΙΣΥ www.ekedisy.gr/mousio-proforikis-istorias/ .
H βράβευση θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή η οποία θα διανθιστεί με παράλληλες εκδηλώσεις. Πληροφορίες για τη βράβευση θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας (www.ekedisy.gr ).
Όλες οι συμμετοχές θα λάβουν αναμνηστικό έπαινο για τη συμμετοχή τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να επικοινωνείτε στο info@ekedisy.gr , 210 3250341 ή στο edutv@minedu.gov.gr , 210 3443042.