προβολή ταινίας από την κιν. λέσχη της Γ ΈΛΜΕ-Θ

H κινηματογραφική λέσχη της Γ΄ΕΛΜΕ συνεχίζει τις προβολές ταινιών για την εκπαίδευση με την ταινία «Το μάθημα» την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 7.30 μμ στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Urok / The Lesson

Δραματική 2014 | Έγχρ. | Διάρκεια: 111′

Βουλγαροελληνική ταινία, σκηνοθεσία Κριστίνα Γκρόζεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ με τους: Μαργκίτα Γκόσεβα, Ίβαν Μπάρνεφ

Η υπόθεση της ταινίας :

Σε μια επαρχιακή πόλη της Βουλγαρίας μια καθηγήτρια αναζητά αυτόν που έκλεψε λεφτά από το συμμαθητή του για να του δώσει ένα μάθημα πάνω στο σωστό και το λάθος. Εκείνη, όμως, ξέρει τι πρέπει να κάνει όταν βρεθεί σε ανάλογη θέση;

Συνοπτική κριτική :

«Το Μάθημα» είναι ο τίτλος της ταινίας και, πραγματικά, όλο το στόρι κρύβει προβληματισμούς πάνω στη συγκεκριμένη έννοια και τις προεκτάσεις που μπορεί να πάρει κάθε φορά. Το μάθημα συγχώρεσης που προσπαθεί να διδάξει μια νέα δασκάλα στα παιδιά μετατρέπεται απροσδόκητα σ’ ένα μάθημα ζωής για την ίδια. Η καθημερινότητα είναι αμείλικτη για τη Νάντε, και τα οικονομικά προβλήματα θα την οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις.

Μια γυναίκα με πολλά ιδανικά και ένα στέρεο ηθικό κώδικα αφιερώνει χρόνο και σκέψη προκειμένου να διδάξει στους μαθητές της το ορθό και το δίκαιο.

Την ίδια στιγμή έρχεται αντιμέτωπη με μία μακρά αλυσίδα «ατυχών» γεγονότων στην προσωπική της ζωή, όπου η μία καταστροφή φέρνει την άλλη Η ίδια καλείται να αντιμετωπίσει τη σωρεία ατυχίας παραμένοντας πιστή στον εαυτό της, στα πιστεύω της και στις αρχές που ενστερνίζεται απέναντι στους μαθητές της. Θα αντέξει;

Σε συμβολικό επίπεδο, λοιπόν, η ταινία έχει να προσφέρει σημαντικά πράγματα όσον αφορά το πώς βλέπουμε τη ζωή εν γένει.

 Οι δύο σκηνοθέτες πειραματίζονται με την έννοια του «μαθήματος» σε πολλαπλά επίπεδα, . Χτίζουν μια ιστορία απλή, βασισμένη σε μια γυναίκα με ιδανικά, στην οποία στη συνέχεια θέτουν διλήμματα, αναγκάζοντάς την να υπερκεράσει τους ηθικούς της φραγμούς. Η ταινία παραδίδει ένα μάθημα θάρρους και αποφασιστικότητας απέναντι σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον που καπηλεύεται το φόβο και την ανάγκη για επιβίωση.

Ένα από τα δυνατά χαρτιά της ταινίας είναι ότι μεταμορφώνεται κάποια στιγμή από δράμα σε κοινωνικό θρίλερ. Θα μπορέσει η δασκάλα να πληρώσει το χρέος, χωρίς να θυσιάσει τις αρχές της;

Το τέλος, απόλυτα λιτό και πολύ ξεκάθαρο, επιτρέπει στο θεατή να διατυπώσει μόνος του τα αποφθέγματα της ιστορίας, εξορίζοντας -προς τιμήν του- κάθε είδος διδακτισμού από την όλη προσέγγιση.

Μάθημα νταρντενικής λιτότητας, κοινωνικής ανάλυσης και πολιτικής οξυδέρκειας. Πόσο διαστρέφεται ο ρόλος του εκπαιδευτικού όταν ο ίδιος έρχεται αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στον ίδιο και την οικογένειά του;;

Βραβεία – Διακρίσεις :

«Το μάθημα» κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία. Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία των δύο βούλγαρων σκηνοθετών. Η ταινία παρουσιάστηκε στο 55ο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία και το βραβείο σεναρίου.

 • ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
  ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΟΦΙΑ
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΡΟΝΤΟ
 • ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ
  ΒΡΑΒΕΙΟ LUX ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Το trailer της ταινίας : https://youtu.be/cStxDLqpIEk